Älskade DN

Självförtroendet på topp?

Posted in DN by Paula Hammerskog on februari 2, 2010

I morse var DN ensam om nyheten att Birgitta Ohlsson blir ny EU-minister. Henrik Brors har bättre källor än någon annan. DN citeras överallt, ända fram till dess det bekräftas från regeringskansliet  klockan 11.

Vad gör DN av denna egna nyhet?

Kort ettapuff (treradig rubrik i högerkant), huvudnyheten är att det är snöigt i Sverige (nu som TV-inslag, i pappret som text). Tack DN, men jag tror inte att någon har missat att det har snöat mycket. De senaste sex veckorna.

Nästa stora nyhetsuppslag är sjuan-åttan. Där handlar det om den mordåtalade läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. En artikel som är helt självklar, men som är cirka 18 timmar gammal och vinklad på alla upptänkliga sätt redan i samtliga svenska medier. DN gör ingenting som inte redan är gjort.

Sedan bläddrar vi och bläddrar vi och så kommer vi till bilagorna, ekonomi, kultur, sporten upp och ner och nu har jag inte gjort någon läsarundersökning men hur många dumpar tidningen när man kommer till sidorna som är upp och ner?

Den som inte gör det kommer till sidan 14. Där kommer Birgitta Ohlsson.

Dagens enda egna Nyhet. I alla fall vad jag kan se.

DN verkade inte upptäcka den.

Trist för Henrik Brors. Ännu tristare för oss läsare. Tur att andra medier upptäckte den och körde hårt redan i morse.

Den självklara invändningen mot det här är att när jag skriver detta vet jag att DN hade rätt. Det visste inte DN när det hela publicerades, man hade lika gärna kunna haft fel. Säkrast alltså att halvgörmma nyheten.

Absolut, Henrik Brors källor kunde haft fel. Men ska man ha egna nyheter måste man tro på dem. Inget slår egna nyheter. Och det är klokt, för att inte säga nödvändigt, att de egna läsarna förstår före alla andra att den egna tidningen serverat just dem denna nyhet. Hur många av DN:s läsare insåg först när de lyssnade på Ekot eller såg på morgon-TV att deras morgontidning haft något viktigt i tidningen i morse?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: