Älskade DN

Vad är en nyhet?

Posted in DN by Paula Hammerskog on april 26, 2010

Idag är dagens viktigaste nyhet enligt pappers-DN att det finns en ny velourpappa. Trespaltig bild över hela sidans längd på en glad pappa som åker rutschkana med sina barn. Han har uppenbarligen jättekul. Och han är starten på serien ”Velourpappa 2010”. Det får han gärna vara.

Men någon nyhet är han inte. Vinjetteringen ”Insidan” ger visserligen stort utrymme för dylika texter och reportage – och visst kan de hamna på ettan. Men inte som huvudnyhet.

Har DN glömt begreppet vänsterkryss? Eller hur man gör en etta som blixtsnabbt får läsaren att fatta det viktigaste. Här fattar vi att det är kul att åka rutschkana. Resten kommer helt i skymundan.

Inte ens trenden att pappor tar pappaledigt är någon nyhet  – enär det inte är någon trend. Det är en utveckling där vi ser att pappor sakta men säkert tar mer föräldraledighet. Och?

Har funderat sedan i morse på varför han får sådan exponering men inte kunnat komma på något som helst skäl till att det är så. Annat än att det gått ut något dekret om att huvudnyheten på ettan ska vara sådant DN är ensamma om. Oavsett vad det är.

Då blir det logiskt. Tror inte att någon annan skulle komma på idén att skriva om detta. I en nyhetstidning. Gärna i en söndagsbilaga dock.

För att göra ont värre är andranyheten (som jag gissar är den som då ligger högst upp och på resten av sidan) en debattartikel med rubriken ”Rödgröna lovar rekordsatsning på snabba tåg”. No shit, som mina tonåringar skulle säga.

Det betyder ungefär ”den där dörren var så öppen att den knappt ens fanns”.

Går man ett steg ytterligare i nyhetsvärderingen hamnar vi på rubriken ”Deras son drog av internetdrog”. Utan att förminska föräldrarnas sorg, eller vikten av att de får berätta, undrar jag igen över nyhetsvärderingen. Det hände för åtta månader sedan. Att nätdroger (och andra droger) tar livet av folk är känt. De vill varna, alternativt tala ut. Eller både ock. Jag har inga som helst invändningar mot det – men varför på bästa nyhetsplats inne i tidningen som är sexan-sjuan? Och på ettan dessutom? Det här är väl om något en bra artikel för ”Insidan”.

Intervjun med förälderarna ligger vad jag kan se inte på nätet (där man således nyhetsvärderar lite annorlunda). Nätet är fö i dag betydligt bättre än pappret. Inte minst i rubriksättningen på nyhet nummer fyra på ettan, ”Biskopen kan tvingas avgå”. En klar glidning.  Ettarubriken på webben är densamma som artikelrubriken i pappret, alltså ”Arborelius beredd avgå”.

Detaljer? Visst, den sista är en detalj. Men viktig. Jag vill veta att jag kan läsa ettan och förstå vad som är viktigast. Och känna att jag har viss koll. Rätt koll. På vad som är viktigast.

Min kamrat Anna lärde mig en gång hur man ska bli en bra minglare. Hon sa ”Riv ur ettan på DN och Svenskan, läs igenom dem och ta med dem. Oavsett vem du möter kan du alltid säga ”Såg du förresten i DN idag, var det inte intressant med…”. Frågan är om man vågar göra det med DN numera eller om man då hamnar helt vid sidan av det folk kan och vill diskutera.

Annonser

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hisse said, on april 26, 2010 at 1:13 e m

  Det står INGET i artikeln hur mycket han var hemma med barnet han fick för 10 år sedan….

  • Paula Hammerskog said, on april 26, 2010 at 1:32 e m

   🙂 Det tänkte jag inte ens på, kul kommentar! Vi får väl hoppas att det kommer ett svar här.

 2. Julia said, on april 27, 2010 at 10:56 f m

  Också relevant: Att statistiken (som de själva redovisade igår och idag) visar att åttiotalistpapporna inte alls är bättre på föräldraledighet, snarare tvärtom?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: